Σελίδες

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ορισμένα βασικά δικαιώματα εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση

1. Ωράριο &Ασφάλιση

Αμοιβή με μισθό: Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης είναι οι 21 διδακτικές ώρες, ενώαναγνωρίζονται 25 ημέρες εργασίας (ένσημα) μηνιαίος. Στην περίπτωση αμοιβής με ημερομίσθιο, ασφαλιζόμαστε για 6 ημέρες την εβδομάδα, ενώ ωρομισθίου διαιρούνται οι μεικτές αποδοχές μας το μήνα με το 9,36 (όσο δηλαδή είναι το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης 9,36 €).

Με την ασφάλισή μας δικαιούμαστε παροχές όπως νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, και αργότερα σύνταξη.

2. Αποδοχές & κρατήσεις

Το ελάχιστο ωρομίσθιο για καθηγητές με λιγότερες από 21 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως χωρίς προϋπηρεσία, είναι 7,43€ μικτά. Για πλήρη απασχόληση οι αποδοχές μας είναι ίσες με το βασικό μισθό (650,00 μικτά). Κάθε εργαζόμενος δικαιούται επίδομα πολυετίας σε ποσοστό5% επί των βασικών αποδοχών, για κάθε τριετία.

Στην περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης, δικαιούμαστε για κάθε ώρα (δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 120 ώρες ετησίως), αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Επιπλέον, το ποσοστό της εργατικής εισφοράς στους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ), ανέρχεται στο 16%.

3. Δώρα & Επιδόματα

Δικαιούμαστε δώρο Χριστουγέννων όπως και Πάσχα, ανεξαρτήτως σύμβασης (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

Ενδεικτικά κάποια επιδόματα τα οποία δικαιούνται οι εργαζόμενοι είναι:
  • Επίδομα γάμου (10% επί των βασικών αποδοχών)
  • Επίδομα μητρότητας
  • Επίδομα άδειας
  • Επίδομα ασθένειας
  • Επίδομα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών
4. Αργίες

Τις επίσημες αργίες δεν εργαζόμαστε και πρέπει να τις πληρωθούμε κανονικά. Οι αποδοχές των ημερών αυτών εντάσσονται κανονικά στις ασφαλιστικές εισφορές του Ι.Κ.Α και μετρούν στις ημέρες ασφάλισης του εργαζόμενου. Στην περίπτωση που κατά τις ημέρες αυτές εργαστούμε, η αμοιβή μας προσαυξάνεται κατά 75%.


Η παραπάνω σύντομη αναφορά των δικαιωμάτων μας είναι ικανή να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που γίνεται για την πλήρη συρρίκνωσή τους. Φαινόμενα μη καταβολής επιδομάτων και δώρων όπως και ανασφάλιστη εργασία είναι άλλωστε πολύ συχνά και γνώριμα.

Ιδίως ο νόμος Χατζηδάκη που πέρασε πρόσφατα, ενισχύει την καταπάτηση των κεκτημένων εδώ και δεκαετιών εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και δικαιωμάτων μέσα από την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς μας είναι αναγκαία απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που στήνουν!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου